הנחיות להטסת כלבים לחו”ל

בדף זה אנחנו מביאים לנוחיותכם מספר דפי מידע, לבעלים המעוניינים לקחת את חיית המחמד שלהם לחו”ל

דפי המידע מפרטים לגבי: יצוא חיות מחמד לאיחוד האירופי, ייצוא כלבים וחתולים לשאר העולם והנחיות ייבוא כלבים לארץ.

מתוך אתר משרד החקלאות – השירותים הווטרינריים:

חיות מחמד היוצאות את תחום מדינת ישראל חייבות להיות מלוות בתעודת בריאות בינלאומית שהונפקה על ידי הרשות המוסמכת.

יצוא בעל חיים ללא התיעוד הנדרש, עלול לגרום לבעיה במספר מישורים:

  • בעל החיים: החזרה, הסגר, ולעיתים המתה
  • הבעלים: עוגמת נפש, עלויות, אובדן זמן
  • מדינות: ערעור על אמינות תיעוד היצוא מישראל

המלצות שלנו בשפה פחות רשמית

1. הכנות מספר חודשים לפני הטיסה:

בדיקת נוגדני כלבת:

כדי שכלב יוכל לעלות על מטוס מישראל לחו”ל, הוא צריך להיות עם שבב אלקטרוני ומצויד באישור של משרד החקלאות – השירותים הוטרינריים, שבגופו נוגדנים לכלבת. בדיקה זו נעשית בבדיקת דם. כל וטרינר יכול לקחת דם מהכלב ולשלוח את המבחנה למכון בבית דגן. לאחר מספר ימים תקבלו בדואר אישור שבדמו של הכלב יש מספיק נוגדנים לכלבת. האישור הוא באנגלית.  דוגמה לאישור כזה תוכלו לראות כאן.

האישור הזה תקף לכל חיי הכלב, בהנחה שהוא ימשיך ויקבל חיסון נגד כלבת כל שנה (אפילו לא יום אחד יותר משנה).

מנסיון שלנו: בדקו טוב טוב את הנתונים באישור זה, ואם נפלה בו טעות בקשו לקבל אישור חדש עם נתונים מתוקנים.

שימו לב: הבדיקה הזו צריכה להתבצע לפחות 90 יום לפני הטיסה.

רכישת כלוב טיסה:

כלב ששוקל מעל 8 ק”ג צריך לטוס בבטן המטס, בתא מטען מיוחד, בתוך כלוב טיסה. כלבים קטנים שמשקלם פחות מ-8 ק”ג יכולי לעלות עם הבעלים על המטוס בתוך “תיק” מתאים. כשקונים את כלוב טיסה להקפיד שיהיה גדול דיו שהכלב יוכל לעמוד ולהסתובב בתוכו בחופשיות.

מומלץ מאד לרכוש את הכלוב כחודשיים שלושה לפני תאריך הטיסה כדי להרגיל את הכלב להכנס לכלוב ולאהוב אותו. מדובר בתהליך ממושך ולכן יש להתחילו מוקדם ככל האפשר. יש לוודא שהכלב מרגיש בנוח בכלוב עצמו ומתנהג בצורה נורמלית בסביבה רועשת.

מנסיון שלנו: קניתי את הכלוב חודשיים קודם לכן. בשבוע הראשון הכלוב היה ללא ה”גג” רק האמבטיה התחתונה, ובתוכו שמתי את המיטה שלו. הוא פשוט נכנס לישון שם באופן טבעי. אחרי שבוע בערך, הנחתי את החלק העליון ושוב הוא נכנס לישון שם באופן טבעי. מאז הוא ישן כמעט תמיד בתוך הכלוב (יש לו עוד מיטה בבית והוא בוחר).

אל תדחו את רכישת כלוב הטיסה לרגע האחרון. הטיסה עצמה מכניסה את הכלב לסטרס, כדאי שלפחות יאהב את הכלוב שלו.

2. בימים האחרונים לפני הטיסה:

אישור וטרינר מחוזי:

יש לקבל אישור מוטרינר מחוזי שהכלב בריא וכשיר לטיסה עד 10 ימים לפני הטיסה. מומלץ להתקשר כשבועיים-שלושה לפני הטיסה ולקבוע איתם תור.  בבואכם ללשכה הוטרינרית צריך להביא כמובן את הכלב, את אישור משרד החקלאות לנוגדני כלבת, את פנקס החיסונים של הכלב ופרטים על הטיסה המיועדת.

מנסיון שלנו: כדאי להצטייד גם באישור (באנגלית) מהוטרינר המטפל בכלב שהוא נבדק ובריא.

הכנת כלוב הטיסה:

לפני הטיסה כדאי מאד להדפיס דף עם הפרטים שלכם ושל הכלב, להכניס ל”שמרדף” (שקית ניילון לתיוק) ולהדביק על הכלוב למעלה. (דוגמה לדף כזה מצורפת).

את אותם הפרטים כדאי להדפיס גם על 2 כרטיסים קטנים ולעטוף בפלסטיק עמיד (אפשר באופיס דיפו או חנות דומה). לעשות חור עם מחורר ניירות. להצמיד את הכרטיס העמיד הזה עם אזיקון לכלוב בשני הצדדים (בדומה לתגים ששמים על מזוודות), אבל להבטיח שזה לא יקרע בטיסות.

מנסיון שלנו: להכין כבר בבית את אותם הדברים גם לטיסות חזרה, כי אולי בחו”ל לא יהיה לכם “ראש” לדברים האלה ו/או נגישות למחשב ומדפסת.

כדאי לרכוש אזיקונים דקים ולחבר בעזרתם את שני חלקי כלוב הטיסה, שלא ייפתחו.

חשוב: מכיוון שחברת התעופה תסגור את דלת כלוב הטיסה עם אזיקונים עבים וחזקים, כדי שהכלב לא יוכל להשתחרר מהכלוב בבטן המטוס, מומלץ מאד להצטייד בקָטֵר שיאפשר לכם לחתוך את האזיקונים כשתקבלו את הכלב בתוך כלוב בסיום הטיסה. אמנם אסור לקחת אתכם בכבודת היד את הקטר, אבל הוא יכול להיות במזוודה (רצוי בתא חיצוני שיהיה קל למצוא אותו מהר).  ככה תוכלו לשחרר את הכלב מהכלוב מיד עם יציאתכם מהטרמינל. רצוי שיהיה אתכם בקבוק מים כדי שתוכלו לתת לו לשתות מיד כשאתם מוציאים אותו מהכלוב. יש כלבים שמתוך סטרס לא שותים בזמן הטיסה וקצת מתייבשים.

3. הכנות אחרונות בבית ובשדה התעופה:

מנסיון שלנו: אל תתנו לכלב לאכול לפחות שעתיים לפני הנסיעה לשדה התעופה, כדי שלא יקיא. לא יקרה לה כלום אם הוא יצום אפילו 24 שעות.

מאד מומלץ להכניס בגד שלכם שלבשתם ממש קרוב לטיסה שיהיה עליו את הריח שלכם, זה מאד יעזור להרגיע אותו כשהוא לבד בכלוב. אפשר טי-שירט או גרביים, רק קחו בחשבון שאולי זה יחזור קרוע.

מאד מומלץ לרפד את תחתית הכלוב במגבת או שתיים, ועליהן להניח את החיתולים השטוחים האלה של המבוגרים, עוזר לכלוב להשאר יבש במידה והכלב לא יצליח להתאפק.

מים:

מנסיון שלנו: קניתי לו בקבוק מים (כמו של מכרסמים, אבל בגודל שמתאים לכלב, אפשר לראות בתמונה) והרגלתי אותו לאט לשתות מהבקבוק. בהתחלה שמתי קצת “רוטב” של אוכל רטוב מקופסת שימורים, כדי שהמים יקבלו טעם וריח של בשר, והחזקתי את הבקבוק ביד. בהדרגה הפסקתי עם התוספת והכלב פשוט למד לשתות מהבקבוק. ביומיים האחרונים שלפני הטיסה הוצאתי את קערת המים, קשרתי את הבקבוק לדלת של הכלוב והנחתי אותה במקום בו עמדה קערת המים, כדי שיתרגל לשתות רק מהבקבוק. בטיסה שמתי מגבת מקופלת ליד הדלת הכלוב שאם ישפך קצת לא הכל יהיה רטוב.   אומרים (לא ניסיתי) שאפשר להקפיא קערה (גבוהה יחסית) כדי שהמים יפשירו לאיטם.

צריך לשלם על “כרטיס הטיסה” של הכלב שהוא בעצם תשלום על משקל עודף, הסכום תלוי במשקל הכלב + משקל כלוב הטיסה.

לא לשכוח לוודא שהבודקים הבטחוניים ישימו על הכלוב מדבקה שהכלוב נבדק, כדי שלא ישקפו את הכלוב כשהכלב בתוכו.

חימום תא המטען:

דבר אחרון ומאד חשוב: ליידע את כל מי שאתם רואים, גם דיילי הקרקע וגם דיילי האויר, שיש כלב בבטן המטוס, ולהודיע לקברניט להדליק לו את החימום.  אני ניג’סתי לכל איש צוות שראיתי בעניין. לא היה לי איכפת שיחשבו שאני נודניק, העיקר שלא יקרה כלום לכלב.

נכון, טיסה זה דבר קצת מלחיץ, גם לכם וגם לכלב, אבל היא עוברת לאחר כמה שעות.

בהצלחה וטיסה נעימה.